Logo razdalje med kraji

Razdalje med kraji

Home » Blog » Orbita lune in razdalja

Orbita lune in razdalja

razdalja luna zemlja

Luna kroži okoli Zemlje po eliptični orbiti, kar pomeni, da se njena razdalja od Zemlje spreminja. Najbližja točka na tej orbiti se imenuje perigej, najdaljša pa apogej.

  • Perigej: Luna je najbližje Zemlji, običajno okoli 363.300 kilometrov.
  • Apogej: Luna je najdlje od Zemlje, običajno okoli 405.500 kilometrov.

Polna Luna in Razdalja

Polna luna nastopi, ko je Luna neposredno nasproti Sonca, gledano s površja Zemlje. To pomeni, da je celotna osvetljena stran Lune obrnjena proti Zemlji. Faza Lune (polna, nova, prva četvrt, zadnja četvrt) je povezana s položajem Lune glede na Zemljo in Sonce, ne pa z njeno oddaljenostjo od Zemlje.

Ali Polna Luna Pomeni Bližjo Luno?

Čeprav polna luna in perigej lahko sovpadata, to ni vedno tako. Ko se to zgodi, se pojavi “superluna”, kar pomeni, da se Luna zdi nekoliko večja in svetlejša zaradi svoje bližine. Vendar je to bolj naključje kot pravilo. Superluna je posledica sovpadanja polne lune s perigejem, a polna luna sama po sebi ne vpliva na razdaljo med Zemljo in Luno.

Zaključek

Razdalja med Zemljo in Luno se ne zmanjša pri polni luni. Spreminjanje razdalje med Zemljo in Luno je posledica njene eliptične orbite, ne pa lunine faze. Če želite izvedeti več o vplivih Lune in njenih faz na naše življenje, obiščite polna-luna.si.